Zděný bungalov s působivou zahradou v japonském stylu

rodina

Interiér tohoto domu je plný světla, originálních prvků i praktických řešení. Spolu s působivou zahradou v japonském stylu tvoří velmi příjemné místo pro život sympatických majitelů.

V obci nedaleko hlavního města si na jedné části poměrně velkého rodičovského pozemku postavili majitelé příjemný bungalov. Pro architekta, který jim ho navrhl, měli jen čtyři indicie: půdorys ve tvaru písmene L, dřevo, sklo a beton. Zdá se, že jemu to naprosto stačilo.

Všechny ostatní praktické i designové záležitosti, které jim dnes usnadňují i ​​zpříjemňují život, zakomponoval do stavby zcela automaticky. Některými z nich majitele příjemně překvapil.

„Architekt Tomáš Lindovský je můj spolužák z gymnázia. Zatímco my jsme na něj měli zmíněné čtyři požadavky, on měl na nás jen jeden. Trval na tom, že dům postavíme z cihly nebo ze dřeva, ne z pórobetonu. Poslechli jsme. A nejen v tom. Řídili jsme se jeho návrhy téměř na 99 procent. Pokud jsme také chtěli nějakou menší změnu v interiéru, vše jsme s ním konzultovali. Ne nadarmo nás prohlásil za své nejlepší klienty,“ přibližuje se smíchem harmonickou spolupráci s architektem jeden z majitelů, Peter.

Jídelna s designovými židlemi a bíle dřevěná kuchyně v domě
Po obvodu celého domu přiznali betonový věnec. Kde-tady jsou na něm i otisky OSB desek, a když se setmí a zasvítí na ně umělé osvětlení, pěkně se ukáží a vytvářejí požadovaný surový efekt, který se majitelům líbí. Stůl z masivu od slovenského výrobce Javorina se vyráběl pro dánský trh. Majitelé koupili poslední vystavený kus s velkou slevou. Židle s vysokými elegantními opěrkami jsou od dánské značky Hay. Zdroj: Miro Pochyba

Tomáš jim nakreslil nejen projekt domu, ale navrhl také interiér. A připravil se tedy důkladně. „Na prvním setkání se nás ptal na věci, které nám zpočátku přišly poměrně úsměvné, ale později jsme pochopili, proč se jich ptal a že měli smysl. Zajímaly ho detaily typu, zda máme velký nebo malý vánoční stromeček, zda si při vaření povídáme nebo díváme televizi, co děláme, když přijde návštěva, zda se při práci z domova potřebujeme soustředit v tichu nebo zda při vstávání z postele raději stoupáme na dlažbu nebo na něco měkkého,“ prozrazují majitelé.

Dokonce jim prý původně chtěl dát napsat esej o bydlení, aby měl co nejlepší představu o tom, jaká dispozice a styl zařízení bude dokonale vyhovovat jejich životnímu stylu. Nakonec zůstalo jen při detailních rozhovorech, a protože Tomáš působí v Praze, vše řešili na dálku. Někdy trvaly jejich telefonáty i dvě až tři hodiny denně, ale výsledkem je dnes přesně takový dům, jaký majitelé potřebují a jaký jim vyhovuje. Bez kompromisů.

Šedý moderní krb v obýváku domu
V domě je položeno podlahové topení jen v denní zóně. V ložnicích si majitelé regulují teplotu radiátory. Během několika chladnějších a sychravých týdnů v roce a samozřejmě na Štědrý večer si pro atmosféru rádi zatopí i v krbu. Zdroj: Miro Pochyba

Architekt dům rozdělil na denní a noční zónu, navrhl dvě plnohodnotné koupelny, které si majitelé neumí vynachválit. Pracovna je ukryta za obývací stěnou s knihovnou, vyrobenou na míru truhlářem, zručným panem Karlem Izsou (allinall.sk). Poskytuje dostatečné soukromí pro práci, ale zároveň možnost kdykoli se připojit k běžnému dění v domácnosti. Z kuchyně lze přes HS portál dostat na terasu obloženou dřevem. „Původně jsme chtěli vstup na terasu i z ložnice. Měli jsme takovou tu naivní představu začátečníků, jak hned z postele vyjedeme na terasu s kávou v ruce. Potom nám docvaklo, že vždyť si tu kávu nejprve musíme uvařit v kuchyni,“ smějí se majitelé. Nakonec si v ložnici vystačili jen s větračkou.

Okna jim dělala slovenská firma Kunaj. Majitele zavolali přímo do výrobny v Tatranské Štrbě, kde si mohli důkladně prohlédnout všechny produkty i technologie. Architekt k nim pak ještě navrhl obložky a díky nimž okna takříkajíc vystoupila do prostoru. Velmi efektní je to zejména v obýváku, kde během Vánoc přímo před oknem stojí stromeček a vypadá, jako by byl zarámován. I na takové detaily se zde myslelo dopředu.

Výhled na terasu z postele
Výhled z postele na dřevem obloženou terasu a zahradu je pěknou ukázkou toho, co dokáže vytvořit s místností celoplošné zasklení. Majitele těší i pohled na zahradní domek v pozadí natřený švédskou černou barvou. Zdroj: Miro Pochyba

„Bydlíme zde pátý rok a nic bychom neměnili. Snad jen podlahu v pokoji pro hosty. Po dokončení stavby jsme byli vyždímání z peněz, tak jsme koupili obyčejnou dlažbu, kterou bychom časem chtěli nahradit něčím barevnějším. Jinak jsme s domem maximálně spokojeni, a přestože velmi rádi cestujeme, z každé dovolené se vždy těšíme, když se vracíme zpátky sem, do pohodlí.“

Další články autora

Když lesy tichou. Úbytek ptáků ovlivní i lidskou psychiku

Štěbotání chybí psychice. I když se vám to nemusí zdát, lesy, pole i města jsou tišší...

I online život pohání klimatickou změnu. Mažte nepotřebné maily, radí výzkumníci

I data mohou být špinavá. Skladování milionů nepotřebných fotek, videí a mailů na serverech po celém...

Odměny za očkování by fungovaly lépe než loterie pouze v některých případech

Jak přesvědčit lidi k očkování? Po spuštění očkovací loterie se na Slovensku nekonal žádný masivní nával...

Žraloci neútočí na lidi úmyslně, potvrdila studie

Výzkum byl zaměřen na žraloka bílého.Žraloci neútočí na lidi úmyslně, ale plavce nebo surfaře si...

Nejnovější články

Když lesy tichou. Úbytek ptáků ovlivní i lidskou psychiku

Štěbotání chybí psychice. I když se vám to nemusí zdát, lesy, pole i města jsou tišší...

I online život pohání klimatickou změnu. Mažte nepotřebné maily, radí výzkumníci

I data mohou být špinavá. Skladování milionů nepotřebných fotek, videí a mailů na serverech po celém...

Odměny za očkování by fungovaly lépe než loterie pouze v některých případech

Jak přesvědčit lidi k očkování? Po spuštění očkovací loterie se na Slovensku nekonal žádný masivní nával...
- Reklama -PR článek